Παραδοσιακό Κεφάλιο σκληρό τυρί από 70% πρόβειο γάλα, το κατώτερο και 30% κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει πικάντικη και αλμυρή γεύση. Το Κεφαλοτύρι έχει ονομάστει έτσι πιθανώς από την λέξη «Κεφαλονιά» και «tiri» (= τυρί στα ελληνικά). Εκτός από το κεφαλοτύρι και το τυρί φέτα είναι τα δύο είδη τυριών που παράγονται στην Κεφαλονιά από τα αρχαία χρόνια.
Κεφαλή 12-16kgr, κεφαλή κοπής 6-8kgr, κεφαλή τεμαχίου 3-4kgr και κομμάτια συσκευασμένα σε κενό με μεταβλητό βάρος. Επίσης τριμμένο σε συσκευασίες κενού των 250γρ. και 350γρ.